Heb je vragen, vul het formulier in!

Heb je vragen over de mogelijkheden? Vul dan het contactformulier in en we nemen binnen een dag contact met je op.

Laat een bericht achter

Heb je vragen, dan stel ze hier!

Wat is de blockchain?

Blockchain is een term die wordt gebruikt om een ledger of recordboek te beschrijven dat wordt bijgehouden door een netwerk van computers. De blockchain is een open source softwareprogramma waarmee transacties kunnen worden vastgelegd en geverifieerd. Transacties worden geconcentreerd in blokken, die vervolgens worden gecodeerd en opgeslagen op het netwerk. Het concept van de blockchain fascineert veel mensen al jaren omdat het de potentie heeft om veel industrieën revolutionair te veranderen. Het is echter nog onduidelijk wat de toekomst voor deze technologie in petto heeft.

De blockchain werd voor het eerst voorgesteld door een computerwetenschapper genaamd Nick Szabo in 1998 onder de naam “bit gold”. Szabo wordt echter niet gecrediteerd voor het creëren van de term “blockchain”, die populair werd gemaakt door Bitcoin-pionier Satoshi Nakamoto. Volgens Gavin Andersen, lid van de raad van bestuur van de Bitcoin Foundation, introduceerde Nakamoto het concept van de blockchain voor het eerst in de titel “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”. In dit document beschreef Nakamoto hoe bitcoin functioneert door te vertrouwen op de blockchain voor veiligheid, transacties en eigendom. Hij stelde ook voor dat in de loop van de tijd andere toepassingen voor deze innovatieve technologie zouden kunnen worden ontwikkeld.

De blockchain is een ledger dat alle transacties vastlegt, waardoor er geen centrale database meer nodig is zoals banken en overheden gebruiken. Transacties worden geconcentreerd in blokken voordat ze worden versleuteld en opgeslagen op het netwerk. Om transacties op de blockchain te verifiëren, strijden nodes tegen elkaar om geldige blokken te produceren door middel van mining. Elk knooppunt heeft zijn eigen kopie van de hele blockchain en zal geen nieuwe transacties accepteren als zijn kopie niet overeenkomt met die van andere knooppunten. Naarmate meer knooppunten toegang krijgen tot het netwerk en transacties valideren, wordt het moeilijker om records te vervalsen omdat iedereen op elk gegeven moment toegang heeft. Dit opent mogelijkheden zoals onmiddellijke geldoverdrachten zonder vertragingen of kosten via SWIFT- of SEPA-overdrachten.

Contact

nl_NL